Huidkanker

Er bestaan verschillende vormen van huidkanker. Hieronder vindt u voorbeelden van de meest voorkomende vormen van huidkanker.

 

Actinische Keratose (figuur hierboven): actinische keratose wordt beschouwd als een voorstadium van huidkanker. Actinische keratose uit zich in ruw aanvoelende, schilferende plekjes op de huid. De plekjes zijn meestal lichtrood gekleurd met een ruw oppervlak.

 

Basaalcelcarcinoom (BCC) (figuur hierboven): is een vorm van vorm van huidkanker die vrijwel nooit uitzaait. Er bestaan verschillende vormen: oppervlakkig (ofwel superficieel) groeiend BCC, solide (nodulair) groeiend BCC en sprieterig groeiend BCC.

Plaveiselcelcarcinoom (figuur hierboven): een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren of andere organen.


Melanoom (figuur hierboven) deze kwaadaardige vorm van huidkanker presenteert zich meestal als een donker gekleurde (veranderde) moedervlek. Een melanoom kan uitzaaien. Moedervlekken die veranderen zijn dan ook aanleiding om deze spoedig door de huisarts of dermatoloog te laten beoordelen.

 

Informatieve videos

Informatieve videos over huidkanker en de behandeling van huidkanker (en voorstadia) vindt u hier:

 

Overige informatie:

Huidkanker vroeg herkennen (presentatie Prof. Dr. Bergman, LUMC)