Nieuws

 

Op zaterdag 2 juli 2018 organiseert de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) de “Huidkankerdag” samen met de NVH (huidtherapeuten), Huidpatiënten Nederland, de Stichting Melanoom, KWF Kankerbestrijding, het Huidfonds en de firma’s, LEO Pharma, La Roche-Posay, Roche Nederland BV,  Medapharma, Beiersdorf en UV-fashion.

Het doel is meer bewustwording kweken bij het grote publiek voor huidkanker. In de hoop dat mensen hun huid beter beschermen tegen de zon en vaker controleren op zonbeschadigingen. Op die dag openen veel dermatologische klinieken hun voordeur om voorlichting te geven en mensen na te kijken op huidkanker of voorlopers daarvan.

Verschillende ziekenhuizen en klinieken waaronder het Diakonessenhuis locatie Utrecht openen op 2 juli 2018 van 10.00 – 13.00 uur hun deuren. Degenen die zich van te voren opgeven kunnen dan tevens hun huid laten nakijken op huidkanker.”

U kunt zich vanaf 16 april inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen via de site http://www.huidkankerdag.nl

 

29 oktober 2015

Informatieavond ‘Alles over Psoriasis’

Het Diakonessenhuis organiseert op donderdagavond 29 oktober, Wereld Psoriasis Dag, samen met de Psoriasisvereniging een informatieavond voor mensen met psoriasis en hun naasten. De informatieavond gaat over de aandoening, diagnose en behandeling en bezoekers krijgen tips voor het dagelijks leven met deze huidziekte.

Datum, tijd, locatie donderdag 29 oktober 2015 van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur Auditorium Diakonessenhuis locatie Utrecht

Programma Berend Stoutenbeek en Margot Tegelberg, beiden dermatoloog in het Diakonessenhuis, vertellen over de aandoening psoriasis (wat is het? hoe herken je het? welke soorten zijn er?). Vervolgens gaan zij in op de verschillende behandelingsmogelijkheden waaronder zalf en lichttherapie. De Psoriasisvereniging is aanwezig met informatie en er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Over de zorg voor mensen met huidziekten in het Diakonessenhuis In het Diakonessenhuis houdt een team van dermatologen, verpleegkundigen, doktersassistenten en dermatologieverpleegkundigen zich bezig met de zorg voor mensen met acute en chronische aandoeningen van huid, nagels en haar. Zij onderzoeken en behandelen aandoeningen zoals eczeem, psoriasis, acne en huidziekten bij mensen met een allergie. Ook houden zij zich bezig met de behandeling van spataderen, trombosebenen, open benen en de huidafwijkingen die hierdoor kunnen ontstaan. Het herkennen, behandelen en controleren van verschillende vormen van huidkanker is een wezenlijk onderdeel van hun werk. De dermatologen van het Diakonessenhuis kijken niet alleen naar de huid, maar hebben ook aandacht voor hoe de patiënt ‘in zijn vel zit’ en zijn aandoening beleeft.

Over Wereld Psoriasis Dag Op Wereld Psoriasis Dag organiseren psoriasisverenigingen wereldwijd activiteiten om bewustwording rond deze huidaandoening te vergroten en mensen met psoriasis de aandacht te geven die zij verdienen.

Aanmelden en meer informatie Deelname aan de avond is gratis. Belangstellenden kunnen zich tot 26 oktober aanmelden via evenementen@diakhuis.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van het thema ‘Psoriasis’, naam, aantal personen en telefoonnummer. Met vragen kun je terecht bij de polikliniek Dermatologie van het Diakonessenhuis via telefoonnummer 088 250 6433.

 

https://www.youtube.com/watch?v=32LJ3TqzoYU

Spataderkeurmerk voor Diakonessenhuis

SpataderkeurmerkHet Diakonessenhuis ontving op 6 oktober 2014 het spataderkeurmerk van de Hart & Vaatgroep.

In het Diakonessenhuis kunnen patiënten bij de chirurgie en de dermatologie terecht voor de behandeling van spataderen.

 

 

Over het spataderkeurmerk
Dit keurmerk van De
Hart&Vaatgroep helpt patiënten een keuze te maken voor een ziekenhuis of
behandelcentrum waar goede spataderzorg wordt aangeboden. Om het Spataderkeurmerk te krijgen, moeten ziekenhuizen voldoen aan specifieke kwaliteitscriteria. Deze criteria zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met beroepsgroepen van dermatologen, vaatchirurgen en -laboranten. Patiënten en verwijzers kunnen op www.hartenvaatgroep.nl/kiesuwvaatzorg
zien welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra het Spataderkeurmerk 2014
ontvangen.

 

Avondspreekuren

 

Sinds 1 maart 2014 is er ook op de lokatie Utrecht een avondspreekuur.

Op maandagavond heeft dr. Stoutenbeek een spreekuur van 17:00-20:30 uur.

U kunt hiervoor zowel telefonisch (088 250 6433) als via de website een afspraak plannen.

 

NB. Op lokatie Zeist zijn er al sinds jaren avondspreekuren op woensdagavond (drs. Tegelberg en dr. Kuck-Koot).

 

Behandeling wratten vaak niet effectief

Behandeling wratten vaak niet effectief

Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, maar veel onderzoek wordt er niet naar gedaan: wratten. Huisarts Sjoerd Bruggink promoveerde op deze onschuldige kwaal, en kwam tot verrassende conclusies.

Beeld: iStock

Ze worden veroorzaakt door humaan papillomavirus (HPV), je voorkomt ze door slippers te dragen in het zwembad en als je ervan af wilt, stip je ze aan met salicylzuur (‘Formule W’) of vloeibaar stikstof. Dat is zo ongeveer wat iedereen denkt te weten over wratten. Die informatie klopt maar ten dele, schrijft huisarts Sjoerd Bruggink in zijn proefschrift over wratten.

Dat ze veel voorkomen, klopt in ieder geval wel. In een observationele studie die Bruggink uitvoerde op vier basisscholen bleek een derde van alle kinderen wratten te hebben: 20 procent op de voetzool, 9 procent op de handen en 4 procent op allebei. Maar de rest van het verhaal ligt anders. Bruggink ging bij zijn onderzoek uit van de twee belangrijkste vragen van de patiënt over wratten: hoe kom ik eraan, en hoe kom ik eraf? Voor dat eerste deel keerde Bruggink een jaar na dato terug naar de vier basisscholen en ging na hoe de verspreiding van wratten in gezin en klas was verlopen. Bruggink: ‘Als het gaat over transmissie en preventie is de belangrijkste boodschap in folders van huisartsen, GGD en dermatologen: loop niet op blote voeten in publieke ruimtes zoals zwembaden, omdat daar besmetting meestal plaatsvindt. Uit onze studie blijkt dat overdracht vooral plaatsvindt binnen gezinnen en klassen, niet in die openbare ruimtes.’

Volgende vraag: hoe kom ik eraf? Afwachten is een van de beste manieren, zegt Bruggink: ‘Ze gaan bijna altijd vanzelf over, zeker bij kinderen. Als je toch wat wilt doen, kiezen de meeste artsen in de praktijk voor aanstippen met vloeibaar stikstof, terwijl daar weinig bewijs voor is. Sterker nog: een Cochrane-review komt tot de conclusie dat het meeste bewijs is voor werkzaamheid van salicylzuur. Uit twee studies die ik heb gedaan, komt iets anders, namelijk dat voor handwratten stikstoftherapie het meest effectief is en dat behandeling met monochloorazijnzuur er niet veel voor onder doet. Bij voetwratten heeft monochloorazijnzuur de voorkeur. Maar welke behandeling je ook kiest, de kans dat de wratten binnen drie maanden weg zijn, is eigenlijk nooit groter dan 50 procent.’

 

Testkit

Er valt nog veel te onderzoeken aan wratten, zegt Bruggink aan de telefoon: ‘Samen met virologen en dermatologen van het LUMC hebben we een testkit ontwikkeld waarmee we alle bekende wrattenveroorzakende HPV-types in uitstrijkjes kunnen aantonen. Die hebben we gebruikt om te kijken of het HPV-type van invloed is op natuurlijk beloop en effectiviteit van therapie. Dat is het geval, maar niet in die mate dat ik die test op dit moment adviseer voor de praktijk. Ik sluit niet uit dat het in de toekomst wel het geval zal zijn. Of dat het onderzoek naar transmissie mogelijk maakt. Je zou bijvoorbeeld in gezinnen, huishoudens en klassen eens uitstrijkjes kunnen maken, waar zit welk virus, en wat heeft dat voor consequenties?’ Geld voor onderzoek is echter moeilijk te vinden, zeker sinds ZonMw het fonds Alledaagse ziekten heeft opgeheven. Bruggink: ‘Heel jammer, want er kwam veel output uit voort. Het is niet voor niets een van mijn stellingen dat een kleine kwaal die veel voorkomt net zoveel recht heeft op onderzoek als een grote kwaal die weinig voorkomt.’

Uit: Medisch Contact (sep 2013)

Online afspraken maken

U kunt nu ook ONLINE afspraken maken (m.b.v. DigiD)

 

Geen sodabadje bij acute wonden

Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden.

De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt. Dat schrijven de richtlijnopstellers in een voorpublicatie in Nursing, het blad voor verpleegkundigen.

De multidisciplinaire richtlijn (onder meer van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde) bevat 38 aanbevelingen voor wondreiniging, pijnbestrijding, wondbedekkers, instructies aan de patiënt en organisatie van de wondzorg. Hij zal in juli verschijnen op heelkunde.nl, maar de auteurs geven nu al wat details prijs. Zo hoeven alleen vuile open wonden gereinigd te worden; bij niet-vuile wonden geeft reiniging alleen maar extra schade. Ook schuimverbanden met NSAID’s doen meer kwaad dan goed, en zijn nog duur ook.

De definitieve richtlijn is na de zomer te vinden op www.heelkunde.nl

 

Standpunt zonnebrandcreme NVDV

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) heeft onderstaand standpunt ingenomen over het gebruik van zonbeschermende crèmes.

 

BESCHERMING TEGEN ZONVERBRANDING EN HUIDKANKER

Een zinvolle bescherming tegen zonnebrand wordt bereikt met minimaal beschermingsfactor 15. Te hoge beschermingsfactoren voorkomen elke vorm van spontane gewenning van de huid aan zon en klimaat en blokkeren tevens de gewenste aanmaak van Vitamine D. De noodzakelijke bescherming hangt van veel factoren af: huidtype, erfelijke aanleg, onderdrukking of tekortschieten van het immuunsysteem, leeftijd, de plaats op aarde waar men verblijft (zee, bergen, zonnige oorden), weersomstandigheden, etc. Dit maakt het moeilijk een bovengrens te stellen aan de bescherming. Hogere beschermingsfactoren dan 30 zijn in ieder geval meestal niet nodig en zelfs niet wenselijk. Op basis van deze overwegingen om het vooral ook praktisch te houden, adviseert NVDV daarom factor 15 voor dagelijks gebruik en factor 30 voor vrije tijd en vakantie.

Ook bij mensen met huidkanker zijn deze beschermingsfactoren toereikend. Bij deze groep patiënten is de UV-schade reeds grotendeels aangericht en kan de huid hiertegen niet langer beschermd worden. De bescherming is dus alleen gericht op mogelijk nog komende UV-schade.

 

LICHTGEVOELIGE HUIDAADOENINGEN (FOTODERMATOSEN)

Voor patiënten met fotosensitieve dermatosen, zoals porfyrie, lupus erythematodes en lichtallergie zijn beschermende crèmes met hogere beschermingsfactoren (≥ 30 tot en met 50) wel zinvol. Bij deze groep patiënten is het wenselijk niet alleen bescherming te bieden tegen UVB straling, maar ook tegen UVA straling.

 

ADVIES

Bij mensen met een normale huid, met huidkanker of een verhoogde kans op huidkanker is primair een bescherming tegen UVB gewenst. Een aanvullende bescherming tegen UVA is bij de gangbare beschermingsfactoren altijd aanwezig. Voor alle doelgroepen is het natuurlijk wenselijk dat deze middelen goed op de huid blijven en waterresistent zijn. Men moet beseffen dat een wolkendek niet selectief beschermt tegen ultraviolette straling. Afhankelijk van de dikte van het wolkendek zal het alle soorten licht in meer of mindere mate tegengaan.

 

 

 

Campagne ‘Check jij je huid?!” / open dag zaterdag 25 mei

Campagne ‘Check jij je huid?!” / open dag zaterdag 25 mei 2013 groot succes.

Op zaterdag 25 mei organiseerde het Huidfonds in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV), de NVH, de Stichting Melanoom en een drietal firma’s, LEO Pharma, La Roche-Posay en Roche, de campagne Huidkanker ‘Check jij je huid?’ Daarmee wilden de initiatiefnemers meer bewustwording kweken bij het grote publiek voor huidkanker en voor alles wat er toe bijdraagt dat mensen hun huid beter beschermen tegen de zon en vaker controleren op zonbeschadigingen.

Veel dermatologische klinieken waaronder het Diakonessenhuis lokatie Utrecht zetten de voordeur open om voorlichting te geven en mensen na te kijken op huidkanker of voorlopers daarvan.

De “Laat je huid checken!” dag was een groot succes. Er waren 77 aanmeldingen. Met vier dermatologen en twee huidtherapeuten werden de mensen gecontroleerd. Bijna de helft van de mensen kwam met een probleem waarvoor verdere behandeling nodig was. De bezoekers waren erg enthousiast over dit initiatief.

 

 

 

Kwaliteitszegel Dermatologie

kwaliteitszegel

 

 

Kwaliteitszegel Dermatologie toegekend aan de afdeling Dermatologie van het Diakonessenhuis Utrecht – Zeist – Doorn

Huidpatiënten Nederland heeft op 8 maart 2013 het Kwaliteitszegel Dermatologie toegekend aan de afdeling dermatologie van het Diakonessenhuis.

Huidpatiënten Nederland is de koepelorganisatie van huidpatiënten verenigingen. Huidpatiënten Nederland zet zich in voor de bevordering van patiëntgerichtheid binnen de dermatologie en het vergroten van ziekte-inzicht, zelfbewustzijn en zelfverantwoordelijkheid van huidpatiënten. HPN werkt nauw samen met de NVDV en het Nationaal Huidfonds.

Het Kwaliteitszegel Dermatologie maakt duidelijk aan het publiek welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra ernaar streven goede kwaliteit van zorg te bieden voor huidpatiënten.

In 2011 is het project Kwaliteitszegel Dermatologie op initiatief van Huidpatiënten Nederland van start gegaan. Dit project heeft tot doel om patiënten (en verwijzers) een online overzicht te bieden van dermatologische centra in Nederland, al dan niet met specifieke expertise, welke voldoen aan het Kwaliteitszegel Dermatologie.

 

 

Beste coschap

Op 31 januari 2013 ontvingen de dermatologen van het Diakonessenhuis de prijs voor het beste co-schap van het Onderwijs-en Opleidingsregio Utrecht (OOR).

De jury was lovend over het winnende co-schap. De dermatologie co-assistenten hebben soms de mogelijkheid om onder supervisie zelf verrichtingen uit te voeren en zij kunnen vaak meer dan 50 patiënten zien tijdens hun twee weekse co-schap. Daarbij heerst er ook een goede sfeer en is het altijd mogelijk om je vragen te stellen.

Binnen de opleiding Geneeskunde (Bachelor- en Masterdeel) volgt een student (co-assistent) verschillende co-schappen. Een groot aantal daarvan vindt onder andere plaats in het Diakonessenhuis.

 

Feiko
Diakonessenhuis, opleidingsziekenhuis

Het Diakonessenhuis is een erkend opleidingsziekenhuis en verricht (wetenschappelijk) onderzoek. Het ziekenhuis heeft 14 erkenningen voor de opleiding tot (medisch) specialist. Jaarlijks worden ongeveer 60 artsen (AIOS) opgeleid tot medisch specialist en wordt een bijdrage geleverd aan het opleiden van ongeveer 340 coassistenten binnen 14 specialismen. Daarbij heeft het ziekenhuis 15 landelijke erkenningen voor zorggerelateerde opleidingen, zoals specialistische verpleegkundige vervolgopleidingen, OK- en Anesthesieopleidingen, dokters- en apothekersassistent. Het Diakonessenhuis heeft ook een opleidingserkenning voor de specialisatie Ouderengeneeskunde en leidt hiervoor diverse artsen op.

 

 

Incidentie Huidkanker neemt toe

De incidentie van huidkanker neemt toe.

 

Sinds 1989 beschikt Nederland over een database met betrouwbare, objectieve gegevens over de incidentie, prevalentie, overleving en sterfte van alle gevallen van kanker; de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De database wordt gebruikt voor epidemiologisch onderzoek, klinische studies en voor onderzoek naar de kwaliteit van zorg. De gegevens zijn ook beschikbaar voor het evalueren van screening, oncologische richtlijnen en het ontwikkelen van beleid door zorginstellingen en de overheid. IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) beheert de database.

 

incidentie huidkanker 2

 

In blauw weergegeven ziet u het totaal aantal patienten met huidkanker. In oranje het aantal patienten met een melanoom (bron IKN).

 

sterfte

 

 

Wist u dat?

Wist u dat?

Huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is in Nederland. In 2011 werd bij 14.400 Nederlanders huidkanker (exclusief basaalcelcarcinoom) geconstateerd, waarvan ruim 5000 gevallen van melanoom en ruim 9000 gevallen van plaveiselcelcarcinoom.

 

meest voorkomende kankers 600px

 

Lees verder. 

 

 

Huidkanker-apps

Gepubliceerd op: 18-03-2013 Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1641
Diagnose door huidkanker-apps niet betrouwbaar

Lucas Mevius

Er bestaan tegenwoordig allerlei smartphone-apps die foto’s van huidplekjes analyseren en de gebruiker vertellen of de afwijking er ‘pluis’ of ‘niet pluis’ uitziet. Deze huidkanker-apps zijn niet erg betrouwbaar, zo blijkt uit een studie in JAMA Dermatology (2013; epub 16 januari). ‘Vertrouwen op deze apps in plaats van op een medisch consult kan de diagnosestelling van een melanoom vertragen en gebruikers schade toebrengen’, aldus Joel Wolf en collega’s van University of Pittsburgh.

De auteurs vonden in 2 populaire app-winkels 4 huidkanker-apps. Een van de apps stuurt ingevoerde foto’s ter beoordeling naar een dermatoloog en rekent 5 dollar per foto. De andere 3 apps kosten 0-4,99 dollar en analyseren kosteloos een onbeperkt aantal plaatjes op basis van geautomatiseerde algoritmen.

Wolf et al. lieten de apps los op 188 foto’s van histologisch geanalyseerde huidplekjes. Op 60 foto’s stond een melanoom (44 invasief en 16 in situ), op de overige 128 stonden goedaardige afwijkingen, zoals sproeten en naevi.

De sensitiviteit van de apps om een melanoom op te sporen liep uiteen van 7-98%, de specificiteit van 30-94%. De positief voorspellende waarde varieerde van 33-42% en de negatief voorspellende waarde van 65-97%. De app die de afbeeldingen door een dermatoloog liet beoordelen miste slechts 1 melanoom. Van de andere 3 gaf de beste app 18 van de 60 melanomen het label ‘goedaardig’ mee.

In mei 2012 lanceerde Stichting Melanoom de gratis app ‘Huidmonitor’. Deze app stelt geen diagnose, maar laat gebruikers hun eigen huidplekjes vergelijken met een aantal voorbeeldfoto’s. Ook biedt de app de mogelijkheid om moedervlekken of andere huidplekjes te volgen, door ze regelmatig te fotograferen.

Magazine HUID

Heeft u problemen met uw huid? Een droge huid, jeuk of misschien een chronische huidaandoening? Magazine HUID geeft u allerlei praktische informatie over zaken die met uw huid te maken hebben:

  • Huidverzorging
  • Behandelingen van (chronische) huidaandoeningen
  • Verhalen van mensen met een huidprobleem over hoe ze ermee omgaan
  • Waar aan te denken bij vakantie en hobby’s
  • Verzekeringsvraagstukken
  • Ontspanningstips
  • Enzovoorts…

 

Beste 16-jarige ik

Graag attenderen we u op de film Beste 16-jarige ik  (klik op de titel om de video te starten)

Samen kunnen we het aantal melanoompatienten laten afnemen.
Stichting Melanoom start landelijke online campagne tegen melanoom “Bescherm jezelf, Check jezelf”.

Deze film is in eerste instantie mogelijk gemaakt door 8 mooie mensen die allen op een eigen manier met melanoom in hun leven te maken hebben/hebben gehad. Met elkaar hebben zij maar een doel en dat is anderen op tijd waarschuwen om zo deze levensgevaarlijke ziekte waar mogelijk te voorkomen.

Het filmpje is gebaseerd op de Canadese “Dear 16 year old me” gemaakt door de David Cornfield Melanoma Foundation. Het Nederlandse initiatief is genomen door een 16 jarige scholiere in het kader van een schoolproject.  Dit hele project is volledig belangeloos tot stand gekomen.