Psoriasis

Informatievideo Psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidziekte. Circa één op de vijftig mensen heeft er last van. Psoriasis zorgt voor veel ongemakken zoals rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn. Daarnaast kan vooral de zichtbaarheid van de ziekte een belasting zijn.

De huid

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en heeft verschillende functies. Zo zorgt de huid onder andere voor de bescherming van ons lichaam en voor de temperatuurregeling. De totale oppervlakte van de huid van een volwassene is gemiddeld 1,7 m2 de huid en weegt ongeveer 3 kg.

De psoriasishuid


Onze huid vernieuwt voortdurend. Nieuwe huidcellen vervangen oude huidcellen. Bij mensen met psoriasis is de celdeling verstoord en gaat de huidvernieuwing abnormaal snel. Een gezonde huid vernieuwt zich in gemiddeld 28 dagen. Bij psoriasis duurt dit vernieuwingsproces ongeveer 6 dagen. De celdeling van de huid is als het ware op hol geslagen op de aangedane delen. Er bestaan verschillende vormen van psoriasis, maar bij de meest voorkomende vorm van psoriasis ontstaan rode schilferende plekken aan de strekzijde van armen en benen. Vooral de knieën en ellebogen doen vaak mee. Psoriasis heeft een erfelijke achtergrond, maar de feitelijke oorzaak is nog niet bekend. Het verloop van psoriasis kan heel wisselend zijn. De ene keer kun je veel meer klachten hebben dan de andere keer. Belangrijk om te weten is dat psoriasis niet besmettelijk is.

De behandeling van psoriasis

Omdat de psoriasis huid schilferig en droog is, zullen vochtinbrengende crèmes of zalven de psoriasis op zich al wat verbeteren. Daarnaast zal uw dermatoloog in eerste instantie lokale geneesmiddelen in de vorm van crèmes, zalven of gels voorschrijven. Dit kunnen vitamine D-analogen zijn, corticosteroïden of een combinatie hiervan. Vitamine D-analogen remmen de celdeling van de huid. Dat heeft een gunstig effect op de overmatige schilfering. Corticosteroïden hebben als belangrijkst effect de remming van de ontstekingsreactie. Corticosteroïden worden niet alleen gebruikt bij psoriasis, maar bijvoorbeeld ook bij eczeem.

Er bestaan verschillende behandelingen in de vorm van zalven, crèmes, lotions en gels. Behalve verschillen in vorm zijn er ook verschillen in het aantal keren aanbrengen van de behandeling: 1 keer per dag of meerdere keren per dag. Soms kan het lastig zijn om de behandeling vol te houden: het smeren van zalven en vette crèmes is belastend of het intrekken duurt lang waardoor er weer vlekken in kleding of beddengoed kunnen ontstaan. De voorkeur voor de vorm van de medicatie verschilt echter van persoon tot persoon, het is daarom heel belangrijk om samen de juiste behandeling te kiezen.

Als crèmes, zalven of gels niet voldoende effectief zijn, dan zijn er andere behandelingen beschikbaar zoals lichttherapie en systemische therapie (oa. ciclosporine en methotrexaat).

Gevolgen psoriasis

Naast lichamelijke klachten zoals jeuk en soms pijn, zijn vooral ook psychologische effecten een belangrijk gevolg van deze ziekte. Patiënten schamen zich voor de ontsierende plekken op het lichaam en dragen het liefst bedekkende kleding met lange mouwen. Sporten, zwemmen, saunabezoek, gymles op school of het dragen van luchtige kleding in de zomer is voor patiënten met psoriasis vaak moeilijk.

Ondanks dat psoriasis niet besmettelijk is, krijgen patiënten in de dagelijkse praktijk regelmatig te maken met vervelende reacties. Meestal komt dit omdat mensen zonder psoriasis niet altijd weten wat deze huidziekte is. Het gevolg is dat veel patiënten de zichtbaarheid als belastend ervaren.

Hoeveel zalf moet ik smeren?

Uitleg over de Finger Tip Unit vindt u hier.

TIPS

Tips voor baden en douchen

 • Douche niet te lang en niet te warm.
 • Vermijd zeep; gebruik liever badolie.
 • De huid niet droogwrijven maar droogdeppen.

Zorg voor verkoeling van de huid

 • Zorg dat de huid koel blijft (bijv. na het sporten: neem een korte frisse douche).
 • Bij hevige jeuk kan een icepack of een washandje/zakje met ijsblokjes helpen.
 • Draag het liefst katoenen kleding; dit is minder zweterig en houdt de huid koel.

Voorkom krabben

 • Bij jeuk, draag dan handschoenen zodat u minder snel de huid kunt beschadigen.

Zalven, crèmes of gels aanbrengen

 • Gebruik voor het opbrengen van zalf, crème of gel op de rug een bad borstel met lange steel waar u een washandje overheen doet met daarop de zalf, crème of gel gesmeerd.

Beddengoed schoon houden

 • Bedek de delen waar u de medicatie hebt aangebracht, bijvoorbeeld met een legging of strakke trainingsbroek, handschoenen en/of sokken

 

Zonnebaden

 • Geniet verstandig van de zon en vermijd verbranding.

Kapper en pedicure

 • Kies voor een vaste kapper en pedicure en biedt hen informatie over psoriasis aan (bijvoorbeeld een brochure).
 • U hoeft dan niet steeds uit te leggen dat u psoriasis hebt. Bovendien weet u zeker dat u een behandeling krijgt met de juiste producten.

 

Links