Eczeemspreekuur voor kinderen

Constitutioneel eczeem, hier kortweg eczeem genoemd, is een huidziekte die bij kinderen veel voorkomt. Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland heeft er kortere of langere tijd last van. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid en schilfering van de huid en vooral: jeuk! Voor kinderen met matig tot ernstig eczeem is er binnen het Diakonessenhuis een speciale polikliniek.

De aandoening is aangeboren: de aanleg voor eczeem is bij mensen al bij de geboorte aanwezig. De huidbarrière van kinderen met eczeem werkt minder goed, en is daardoor gevoeliger voor irriterende stoffen. Ernstig eczeem heeft, zoals elke chronische (huid)aandoening, een grote invloed op het leven van een kind en dat van zijn ouders.

 

Voor wie?
De polikliniek is bedoeld voor mensen van 0 tot 25 jaar met matige tot ernstige eczeemklachten.

 

Het team
De dermatoloog en dermatologisch geschoold verpleegkundige werken tijdens dit spreekuur samen. Zij overleggen als het nodig is met een kinderarts of allergoloog. De afdeling Dermatologie van het Diakonessenhuis werkt intensief samen met de afdeling Dermatologie van het UMCU, ook op het gebied van eczeem.

 

Werkwijze
De intake is bij de dermatoloog. Deze beoordeelt het eczeem, spreekt zo nodig onderzoeken af en bespreekt de behandeling met het kind en de ouders of verzorgers. Daarna bespreekt een verpleegkundige die gespecialiseerd is in dermatologie de volgende onderwerpen:

  • huid en huidverzorging
  • zalf (medicinale zalven en vette zalven)
  • omgaan met jeuk
  • verbinden in inpakken van de huid
  • gevolgen van de aandoening voor het dagelijkse leven