Botox behandeling (oksels)

Vanwege overmatig transpireren ondergaat u binnenkort een behandeling met botulinetoxine (Botox) of u overweegt deze behandeling. Voor deze behandeling kunt u terecht op de polikliniek Dermatologie van het Diakonessenhuis locatie Zeist. In deze folder vindt u informatie over de behandeling en de gang van zaken in het ziekenhuis.

 

Wat is zweten?
Zweten (of transpireren) is het uitscheiden van vocht dat wordt geproduceerd in speciale orgaantjes in de huid: de zweetklieren. Het produceren van zweet is belangrijk bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur.

Overmatig zweten
Overmatig zweten komt vrij veel voor. In sommige gevallen is er een relatie met bepaalde ziekten of is er sprake van aangeboren of op latere leeftijd verkregen afwijkingen van de zenuwen. Bij de meeste mensen die een grote zweetproductie hebben is er echter geen sprake van een echte afwijking. Toch kan de zweetproductie zo fors zijn dat het belemmerend werkt in het dagelijkse sociale verkeer of dat bepaalde activiteiten, zoals autorijden, moeilijk worden.

 

Wat is een behandeling met botulinetoxine?
Behandeling met botulinetoxine is een van de mogelijkheden om overmatig zweten te behandelen. Bij deze behandeling worden kleine hoeveelheden van de stof botulinetoxine in de huid gespoten. Dit zenuwgif wordt geproduceerd door de botulinebacterie. Het middel zorgt voor blokkade van de signalen van de zenuwen die de zweetklieren aanzetten tot zweetproductie waardoor het zweten stopt. De behandeling is zeer effectief maar houdt slechts enkele maanden aan. De behandeling moet dan weer worden herhaald. Het effect bij behandeling in de oksels houdt langer aan dan aan de handen.

Wanneer wordt de behandeling wel/niet toegepast?
De behandeling wordt vooral toegepast bij overmatig zweten van de oksels. De behandeling kan niet plaatsvinden tijdens zwangerschap of als borstvoeding wordt gegeven. Ook mensen met een neuromusculaire ziekte (bijvoorbeeld myasthenia gravis) mogen dit geneesmiddel niet gebruiken.

 

Voorbereidingen

Voorbereidingen thuis
Eén dag voorafgaand aan uw afspraak dient u uw oksels te scheren en geen deodorant meer te gebruiken.

Meenemen naar het ziekenhuis
Neem uw patiëntenpas, legitimatiebewijs en verzekeringspas mee naar het ziekenhuis.

Verhinderd
Bent u verhinderd? Meld dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur van tevoren) bij de polikliniek Dermatologie. Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder. Als u zich te laat afmeldt moeten wij helaas 30 euro bij u in rekening brengen.

 

Gang van zaken rond de behandeling

Gesprek met de dermatoloog
Ongeveer een uur voorafgaand aan de behandeling heeft u een gesprek met de dermatoloog. Hij/zij bekijkt dan ook de oksels.

Voorbereiding behandeling
U krijgt een verdovende crème (Emla®- crème) aangebracht op beide oksels. Dit wordt afgedekt met pleisters. De crème moet ongeveer een uur inwerken. U kunt wachten in de wachtkamer of in het restaurant van het ziekenhuis. U kunt er ook voor kiezen om de verdovende crème niet aan te laten brengen.

De behandeling
Een assistente verwijdert de pleisters. Vervolgens tekent de arts het gebied af waar de injecties geplaatst gaan worden. Vervolgens krijgt u 15 tot 20 injecties per oksel. Ondanks de verdovende crème kan dit gevoelig zijn.

Duur van de behandeling
Het toedienen van de injecties duurt ongeveer 10 minuten. Samen met het gesprek, het lichamelijk onderzoek en de voorbereiding duurt uw bezoek aan de polikliniek ongeveer anderhalf uur.

 

Na de behandeling

Naar huis
Na de behandeling kunt u meteen naar huis. U kunt plaatselijk wat ongemak voelen en kleine blauwe plekjes zien. Dit gaat na een paar dagen vanzelf over.

Effect van de behandeling
Het effect van de botulinetoxine merkt u vrijwel meteen en houdt tussen de twee en acht maanden aan. Als de botulinetoxine is uitgewerkt, kan de behandeling herhaald worden.

 

Complicaties

Bij deze ingreep kunnen zich de volgende complicaties voordoen:

  • Als u allergisch blijkt te zijn voor een van de bestanddelen van botulinetoxine kan een ernstige allergische reactie optreden. Dit komt maar zeer zelden voor.
  • Als botulinetoxine in contact komt met zenuwen die spieren bedienen, wordt de werking hiervan tijdelijk geremd. Ook deze bijwerking komt maar zeer zelden voor.
  • Sommige mensen die behandeld zijn met botulinetoxine ervaren dat de zweetproductie elders op de huid iets toeneemt. Dit wordt ‘compensatoir zweten’ genoemd. Dit effect is zeldzaam, meestal licht en van voorbijgaande aard.

 

Kosten, vergoeding en betaling

De behandeling met botulinetoxine wordt niet standaard door de zorgverzekeraar vergoed. U betaalt deze behandeling dus zelf. Houdt hier rekening mee als u overgaat tot behandeling. De behandeling van twee oksels, inclusief het gesprek met de dermatoloog en het lichamelijk onderzoek, kost € 525,-. Op de polikliniek vragen wij u voorafgaand aan de behandeling met pin te betalen.

Sommige verzekeraars vergoeden de behandeling als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden verschillen per verzekeraar. Uw verzekeraar kan u hierover informeren. Als u voor vergoeding in aanmerking komt, kunt u de rekening achteraf bij uw zorgverzekeraar indienen. Neem in geval van vragen over vergoeding, contact op met uw verzekeraar.

Algemene informatie over kosten en vergoeding van onderzoek en behandeling in het ziekenhuis vindt u op www.diakonessenhuis.nl onder het kopje ‘Naar het ziekenhuis’ onder ‘kosten en vergoedingen’.

Let op:

  • Ongeacht de duur van het effect van de behandeling, gelden dezelfde prijzen, betalings- en vergoedingsregels.
  • Als de botulinetoxine direct of kort na toedienen niet het te verwachte effect geeft, kan een nieuwe behandeling volgen. Ook hiervoor gelden dezelfde prijzen, betalings- en vergoedingsregels.
  • Als uw verzekeraar uw behandeling vergoedt, kan dit ten koste gaan van het ‘eigen risico’. Dit betekent dat ook als uw behandeling wordt vergoed, deze toch financiële gevolgen voor u kan hebben.

 

Meer informatie

Vragen
Met vragen over uw behandeling kunt contact opnemen met de polikliniek Dermatologie. Meer informatie over (overmatig) zweten en de behandelingsmogelijkheden vindt u ook op www.huidinfo.nl/zweten.

Klachten
Het Diakonessenhuis streeft ernaar optimale zorg te verlenen. Toch kan het voorkomen dat u niet tevreden bent. Wij stellen het op prijs als u uw klacht of ongenoegen met ons bespreekt. U kunt zich wenden tot de direct betrokken medewerker of de leidinggevende. Als u liever een neutraal persoon inschakelt, kunt u terecht bij de klachtenfunctionaris via telefoonnummer 088 250 6143 (Utrecht), 088 250 9313 (Zeist/ Doorn), via e-mail klachten@diakhuis.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het klachtenformulier op www.diakonessenhuis.nl.

Opmerkingen over de tekst
Ontbreekt er informatie of is iets onduidelijk beschreven, dan horen wij dat graag. Met medische vragen over uw behandeling kunt u bellen met de betrokken afdeling via de telefoonnummers achter in deze folder. Opmerkingen over de tekst kunt u doorgeven aan de afdeling Communicatie via telefoonnummer 088 250 9705 of via info@diakhuis.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Tot slot

Over het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist, Doorn
Het Diakonessenhuis, opgericht in 1844, is een vooruitstrevend algemeen ziekenhuis op drie locaties in de regio Utrecht. Onze medewerkers zetten zich dagelijks in om patiënten de beste zorg dichtbij te bieden. Kwalitatief hoogwaardige, veilige, tijdige en persoonlijke zorg in een prettige omgeving staan voorop. Het ziekenhuis ontvangt hiervoor regelmatig erkenningen van patiënten en onafhankelijke instanties.

Algemene voorwaarden
Op de dienstverlening van het Diakonessenhuis zijn algemene voorwaarden van toepassing. U vindt de voorwaarden op www.diakonessenhuis.nl in de rubriek ‘Naar het ziekenhuis’.

Telefoonnummers

Polikliniek Dermatologie
088 250 6433

Locatiegegevens

Locatie Utrecht
Bosboomstraat 1
3582 KE Utrecht

Locatie Zeist
Prof. Lorentzlaan 76
3707 HL Zeist

Locatie Doorn
Bergweg 2
3941 RB Doorn